söndag 18 oktober 2009

Recension av veckans mat

Det har varit dåligt med matglädjen på bloggen ett tag. Men jag tycker själv det är så roligt att blogga mat, göra nya recept och, framför allt, äta maten!

Veckans meny har fungerat utmärkt. Dessvärre kan jag inte bjuda på några bilder, då jag i omedveten självbervarelsedrift, undviker att umgås med min telefon och glömmer den på alla möjliga ställen.

Måndag: Ugnsbakade quorn-filéer med medelhavsgrönsaker och tsatsiki
Maken stod för lagandet och auberginen, squashen, papriken och vitlöken fick sällskap av färsk rosmarin och mycket svartpeppar. Måttligt poppis med ungarna, men quorn och tsatsiki gillade de i alla fall.

Tisdag: Linssoppa med bröd
Den här gången blev det tomatbaserad linssoppa med örtkryddning istället för den vanliga curryinspirerade kryddningen. Det sista av impro-brödet från måndag morgon var lika gott idag. Linssoppa går alltid hem hos barnen. Även om den måste kallas för solsoppa.

Onsdag: Blev det ingen reda med maten eftersom alla över 17 i familjen var på handledarutbildning.

Torsdag: Fläskkotlett med potatis och chutney, sallad
Fläskkotlett är också alltid ett säkert kort, i all sin enkelhet. Det var dags att testa de hemmagjorda chutneysarna, och vi kunde konstatera att rabarberchutney (VV-recept) är alldeles utsökt med klassisk, svensk fläskkotlett, medan plommonchutney inte fick några klockor att ringa.

Fredag: Chili con carne med rött ris, sallad, vitlöksbröd
Ungarna jublade, även om det röda riset satte igång Lillprinsens mage, så han trodde att han blivit sjuk på lördagen. Men det gjorde måltiden sunt matig och det kändes nyttigt i alla fall.

Lördag: Stekt laxfilé med rotsaksmos och pepparrotssås
Så trött på ugnsbakad laxfilé bestämde jag mig för att för en gångs skull för att steka fisken i stekpannan i snygga fyrkantiga portionsbitar med "skalet" kvar. Moset innehöll både potatis, palsternacka, kålrot och morötter, en klick smör och mjölk. Bechamelsåsen fick en ordentlig klick pepparot och lite torkad persilja.
Moset fick MVG, fisken var saftig och hade vacker stekyta, men gick dåligt hem hos Lillprinsen, och såsen var hellyckad, även om den kanske hade vunnit på ett par droppar citronjuice. Men det serverades ju citron till, så....

Söndag: Sen frukost och fisksoppa med laxskjärten från igår, räkor och aioli.
Soppan kommer inte att gillas, men desstumer åt föräldrarna! Yum.

Inga kommentarer: