lördag 9 januari 2010

Baktankar


Som alltid efter besök hos Svägerskan har bakmaskinen kommit till heders igen. Några mornar nu har vi vaknat till doften av färskt bröd, ätit färskt bröd till smörgåslunch och mått väl av den hemtrevliga doften.

Lillprinsen fick två kokböcker i julklapp, vilket han tagit som ett tecken på att han bör laga mer mat - och baka. Och igår sa han att han ville knåda. Och bakmaskin i all ära, men det där med att knåda är liksom något speciellt. Så igår kväll satte jag inte bakmaskinen, utan nu på förmiddagen bakade vi tillsammans. Standardbröd. Lillprinsen körde 5dl vatten, 0,5 dl flytande smör och en dryg liter starkt vetemjöl och jag själv gjorde ett litet "tager"-bröd: 5 dl vatten, en skvätt fett, ett par dl överblivet råris, lite vetemjöl, lite rågsikt....


Bröden skulle ha sesamfrön på, hade Lillprinsen bestämt, men det blev lite fler frön. Fyra vackra, väldoftande limpor och en stolt prins! Nu blir det nog inte satt någon sats bakmaskinbröd i kväll heller för bröd ska ätas medan det är färskt och njutas stolt. (Mina limpor förpassas till frysen, till en annan dag)




Är det förresten någon som har några trevliga recept för bakmaskin?

1 kommentar:

Berander sa...

Har inte fler än de som följde med min maskin... Och de är sådär upphetsande...