torsdag 28 januari 2010

Indisk mat lyfter sinnet

Jag gillar indiska kryddor: Värmen av chili, gyllene gurkmeja, jordig spiskummin, blommig nigella... Med jämna mellanrum måste jag kasta mig i kryddburkarna och laga till något som exploderar i munnen, en rund dahl som medlar och ris som svalkar. Ikväll blev det ägg med curry.

Curry-ägg med tomat och ärtor


8 hårdkokta ägg
1 gul lök, hackad
1/2 tsk kumminfrön
2 msk kallpressad rapsolja
1 1/2 tsk riven ingefära eller ingefärspasta (finns på burk)
2 klyftor vitlök, pressade
2 krm gurkmeja
1/2 tsk malen koriander
salt efter smak
1 tsk garam masala
4 tomater, skurna i bitar
2 dl gröna ärtor
1 grön chilifrukt, styrka efter smak. (skär fina snitt i chilifrukten och lägg i den hel, så slipper du pilla med att ta ur fröna!)

Fräs löken och kumminfröna i oljan tills löken är gyllenblank. Tillsätt vitlök, ingefära, gurkmeja, koriander, garam masala och fräs i några minuter. Om det skulle bli torrt, tillsätt en skvätt vatten så att det inte bränner. Tillsätt sedan de hackade tomaterna, salt, den snittade chilifrukten och de hårdkokta äggen och rör försiktigt. Låt puttra i några minuter. Om du tycker att det är för torrt tillsätt lite vatten. Tillsätt ärtorna och puttra vidare i ytterligare 5 minuter.

Servera med ris och dahl.

Enkel dahl

Skölj de röda linserna och låt dem bli blanka i lite olja eller ghee. Tillsätt en krossad vitlöksklyfta, ev. lite ingefära, currypulver, ev chilipulver och/eller svartpeppar och häll på så mycket vatten att det täcker linserna. Koka under lock. Kolla ofta och rör. Fyll på vatten hela tiden precis så linserna täcks. När linserna börjar bli mosiga (ca 15 min) tillsätt endast vatten sparsamt och om dahlen blir för torr och riskerar fastna i botten. Rör kraftigt för att slå sönder linserna. Snaka av med salt. Tillsätt ev. en liten klick smör precis före servering för att göra dahlen blank. Världens billigaste, nästan nyttigaste och definitivt godaste mat!

Inga kommentarer: