lördag 29 mars 2008

Du en av oss av Vera Efron

Att Sverige inte var snövitt neutrala under andra världskriget är ingen nyhet. Inte heller att underrättelseagenter agerade i och utifrån Sverige. Allteftersom hemligstämplade dokument släppts har mer och mer av vår kanske intressantaste och mest dualistiska period i nutidshistoria. Vera Efrons dokumentärroman Du en av oss skildrar enskilda personers livsöden, såväl som Sveriges mellan 1940 till 1943.

Efron skänker oss insyn i hur både Josef Stalin, Tage Erlander och personer i underrättelsetjänster i Europa kan ha tänkt. Huvudpersonen i romanen är Erika Wendt, en ung, frånskild tyska, som tack vare sina språkkunskaper värvas in i det tyska krigsmaskineriet. Trots sin skeptisism till nazismen avancerar hon inom krigsadinistrationen. På Abwher i Berlin träffar hon, och blixtförälskar sig i, den svenske kaptenen Ternberg. De stöter som av en händelse även ihop när Erika förflyttas till det ockuperade Norge. När Erika sedan stationeras i Stockholm värvas hon som agent under täcknamnet Onkel och bidrar till att knäcka de tyska koderna och därigenom kanske förrändra krigets utgång.

Trots sin remarkabla insatts glöms Erika Wendts bort av Sverige efter kriget. Inte förrän 1995 "upptäcktes" hennes del i den svenska krigshistorien och hon förärades 1998 en medalj och gick bort 2003.

Boken är ingen rafflande agentroman. De dolda mikrofonerna, lönnmorden och jakterna lyser med sin frånvaro, eller kanske snarar tonas ner, för visst finns där spänning och mycket otrevliga händelser antyds, men det finns inget frosseri i våld eller nervdaller. Handlingen berättas i form av korta ögonblicksbilder, nästan som dagboksanteckningar, som var för sig ger olika aspekter på händelseförloppet.

Karaktärerna är ganska kantigt tecknade, som om Efron vill att vi förlitar oss på andra historiska källor och tidigare kunskap. Och det krävs kanske en viss förkunskap för att uppskatta berättelsen, åtminstonde krävs ett intresse för epoken, men det är ett fascinerande dokument över personer och händelser som har påverkat vår historia, och som kanske inte har fått tillbörlig uppmärksamhet.

Boken rekomenderas varmt till alla som är intresserade av andra världskriget och hur underättelseverksamhet faktiskt fungerar. Läs den!

Inga kommentarer: