måndag 14 juli 2008

Black Robe - Brian Moore

En jesuitisk präst förbereder sig för att göra en riskfylld missionsresa till det innersta av Canada. Han har studerat vildarnas språk och kultur, men har inte funnit något försonande eller attraktivt i deras sätt att leva. Tvärtom, ju mer han ser, ju mer beslutsam blir han att frälsa dessa barnsliga själar från deras behov- och instinktsstyrda levnadssätt. Med sig på resan, förutom de så viktiga prästerliga attiraljerna, är en ung man, som tvärtemot prästen, fascineras av indianernas sätt att leva och vara. Han är passionerat förälskad i en ung indiankvinna, i hemlighet beredd att överge sina kristna ideal, och hoppas på att bli hennes make och upptas av stammen. Utlämnade åt naturen, fientliga stammars barmhärtighet, sin egen överlevnadsinstinkt och kanske guds goda vilja, tvingas de hålla samman för att överleva.

Brian Moore skildrar ett avsnitt ur en inte helt avlägsen historia på ett nästan homeriskt sätt. "Hjältarnas" prövningar är hårda och kräver både list, mod och försyn, och det är inte konstigt att deras själsliga utblick förändras under resans gång. Moore låter, efter att ha konsulterat historiska källor, indianerna krydda sitt språk med könsord och svordomar, och säger själv i förordet att han studerat både historiska och antropologiska källor för att ge både jesuiterna och indianerna så trovärdiga ansikten som möjligt. Han är noga med att inte ta sida, utan presenterar helt enkelt den fullständigt omöjliga situation som 1800-talets kanadensare stod inför, både kolonialister, indianer och missionärer: Utan kunskap eller vilja finns ingen förståelse eller försoning, varesig mellan människor eller mellan människa och natur.

Bokens mustiga inledning målar starka bilder för alla sinnen och kompenserar den senare delen av berättelsen, där resans monotoni och umbäranden beskrivs lika kargt som landskapet. Jesuitprästens inre resa är lika svår och plågsam som de yttre omständigheterna. Boken är knappast underhållande, men fängslar den som har ett historiskt intresse och den som har en önskan att se förbi Hollywoods bild av indianer och vita. Läs den!

Inga kommentarer: