onsdag 3 juni 2009

Bakfyllepizza

För en månad sedan pratade vi om bakfyllebukfylla på mötet. Jag lovade då min konsulent att skriva ner mitt pizzarecept. Men det blev inte av förrän igår kväll. Här är det f ö:

Bakfyllepizzan
Pizzadeg
3 dl ljummet vatten
1/5 pkt jäst
2 msk olivolja
8dl vetemjöl
1 tsk salt 35p/8,75 p per pizza

Blanda vatten, jäst och olja, tillsätt salt och hälften av mjölet och arbeta ordentligt. Ta upp degen på mjölat bakbord och tillsätt resten av mjölet efter hand medan du knådar. Lägg tillbaka i täckt skål och låt jäsa i en timme.

Bästa PizzaPastasåsen (Räcker till alla fyra pizzorna + en pasta middag för två)
1 tsk olivolja
1 gul lök
1 burk/pkt krossade tomater 400g
1 – 2 klyftor vitlök
1 msk tomatpuré
Svartpeppar
Salt
1 lagerblad
Ca 3 tsk Oregano
Ca 3 tsk Basilika (eller pizzakrydda) 1 p/sats

Hacka löken och fräs i oljan. Pressa eller hacka vitlöken, tillsätt tomatpuré, krossade tomater och kryddor. Låt puttra i en halvtimme. Såsen kan med fördel mixas med stavmixer eller mixer.
Om såsen är sval kan du breda den över pizzabottnarna innan du lägger dem i frysen (den kan behöva kylas). Det behövs ca ½ dl per botten.

Arbeta ner degen och dela i fyra delar. Kavla ut till tunna rundlar. Lägg på bakplåtspapper och rulla antingen ihop (men då måste rullen tina innan du rullar upp!) eller på plant underlag, t ex plåt, och frys i en timme. Därefter kan du lägga pizzabottnarna, fortfarande på pappret, på varandra i en stor påse, eller slå in i folie.

Nu har du Panikpizza i frysen för de där dagarna när man bara måste.

Värm ugnen till 250 grader med en plåt i. Gör i ordning din pizza på en skärbräda eller liknande och låt den glida över på den heta plåten för ”stenugnseffekt”. Grädda mellan 5-10 min eller tills du tycker att pizzan fått den färg du vill ha.

Förslag på fyllningar:

½ burk tonfisk i vatten 1,5 p
½ dl räkor 0,5 p
½ dl musslor 0,5 p
1 dl riven ost 10% 1 p= 12,5 p

50g (4 skivor) skinka 1 p
2 ringar ananas 1 p
skivade champinjoner 0p
dl riven ost 10% 1 p= 12 p

½ röd lök i tunna klyftor 0p
Skivad paprika 0p
Färsk tomat 0p
Inlagda pepperoni 0p
Oliver, 5 st 1p
1 dl riven ost 10 % = 10 p

Strö gärna på extra kryddor, t ex curry eller chili.

Resterande sås kan ätas med pasta duoval (4 p) som den är, eller så lägger man till t ex en burk tonfisk och får 2 portioner mumsig pastasås för 1,5 p/port. Eller lägg till broccoli, paprika och chaminjoner, eller……

Inga kommentarer: