onsdag 2 september 2009

Springa eller soppa?

Blev så in i Norden trött när jag kom hem från jobbet. Det var att välja på att ut och springa, eller laga lite mat. Båda två funkar upppiggande på denna tanten. Fast det förra mer än det senare.

Knatade ner till ICA för att köpa bröd och frukt. Och krossade tomater. Inget hushåll är komplett utan krossade tomater! Det hade kommit svenska äpplen och päron! Köpte Alice och en annan sort. Tråkigt nog var de hemskt tråkigt mjöliga! Men fiiiina i smaken.

När jag kom hem bestämde jag mig för att försöka följa recept för en gångs skull och letade upp ett linssopperecept från The Covent Garden Soup Book. Halvvägs genom receptet blev jag sugen på att laga mer soppa och slängde ihop en till. Fast halvvägs genom den så tänkte jag att man borde nog göra en till efter recept...
Så det blev tre. Tre väldigt goda soppor. Så nu behöver jag inte känna mig tvungen att rusa iväg efter sushi, sallad eller snabbmat på lunchen resten av veckan, och inte nästa heller troligtvis.

Soppa med linser och citron (från New Covent Garden Soup Company Book of Soups, min översättning)

6 portioner, 2,5 points/portion

1 msk kallpressad olivolja
1 stor gul lök
1 klyfta vitlök, pressad
150 g röda linser
6 dl grönsaksbuljong (eller vatten och buljongtärning)
1 burk (400 g) krossade tomater
2 tsk tomatpuré
2 msk färsk timjan, finhackad
salt och nymald svartpeppar
juice från en halv citron

Fräs löken och vitlöken i oljan i ca 10 minuter utan att de får för mycket färg. Tillsätt linserna och rör ordentligt. Tillsätt buljongen och koka upp. Häll i tomaterna, tomatpurén och tre fjärdedelar av timjanen. Sjud under lock i 20 minuter och rör då och då. Smaka av och tillsätt resten av timjanen och citronsaft efter smak. Soppan kan antingen ätas som den är, eller mixas slät. Dekorera med timjankvistar.

Morotssoppa

6 portioner, 0,5 points/portion

3 tsk smör eller ghee
1 stor gul lök
500 g morötter
1 lagerblad
ca 6 dl vatten
2 buljongtärningar
1 msk färsk riven ingefära (el 1 tsk torkad, malen)
1 tsk spiskummin
salt och vitpeppar

Hacka löken och slanta morötterna. Fräs en kort stund. Tillsätt sedan lagerblad, vatten och buljongtärningar. Låt koka i 15 minuter. Tillsätt ingefära och spiskummin och koka ytterligare 5 minuter. Fiska upp lagerbladet och mixa soppan slät. Smaka av med ev salt och peppar.

Tomatsoppa från Vår Kokbok

4 portioner/0,5 points per portion

2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 tsk rapsolja
1 msk vetemjöl
1 burk (400 g) krossade tomater
1-2 msk tomatpuré
6 dl buljong av tärning eller fond
1 msk färsk eller 1 tsk torkad basilika
salt, svartpeppar

Fräs den finhackade löken och vitlöken mjuk i fettet. Strö över mjölet och tillsätt tomater, tomatpuré, buljong och basilika. Koka under lock ca 5 minuter. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar och mixa slät med stavmixer.

Serveras med fördel med en klick minifraische eller keso för protein.

Bruschetta passar till alla tre sopporna.

Inga kommentarer: