söndag 7 december 2008

Wallander

Förra söndagen satt jag i Oxford. Det är mycket som är likt här och där, t ex ser man på deckare, och söndag kväll vid niosnåret är det alltid film på Public Service-kanalerna. Förra söndagen var det premiär på BBC nya satsning: Wallander. Tre av Mankells romaner har filmats av BBC med Kenneth Brannagh i huvudrollen, och blir det en succé så blir det sju till.

Det initiala igenkännandet, ety britterna hade närmast kopierat inledningsscenen med åkning över rapsfälten i midsommar-Skåne, blandat med en smula munterhet över de brittiska skådespelarnas oförmåga att uttala de svenska namnen (Yschtaaad, Wållånder, Sandinn) blev till en förvissning om att Brannagh nog sett ganska ordentligt på Lassgård-filmerna. Men det var bra! Och det skulle inte förvåna mig om det blir en invasion av britter till Skåne i sommar, så vackert som Sverige framställdes.

Recensenterna var positiva och mina vänner i Oxford tyckte att det var fantastiskt bra. Ska bli spännande att se om vi får se BBC-produktionen här också på söndagskvällarna framöver...

Inga kommentarer: