onsdag 26 augusti 2009

Det händer grejer, inte alltid positiva...

Min vän IT-pedagogen hade inbrott på sitt kontor i natt. Tillfälligtvis förvarades där utrustning för 100-talet tusen kronor, som tjuvarna bar iväg ut genom ett fönster, genom en innergård, över ett tak och vidare till något annat ställe.

Tråkigt nog täcker inte försäkringen längre stölder av det här slaget förrän man kommer upp i långt högre belopp, vilket innebär att skolan har förlorat utrustning motsvarande en Stockholmsresa för 3 klasser. Och dessutom så var det ju elevernas arbetsredskap som försvann.

Det finns en konstig föreställning bland vissa, företrädesvis ungdomar, om att det gör inget om man stjäl från skolan, andra samhällsinstitutioner, eller från föreningar, för "man får ju ut på försäkringen". De tror också att om man slår sönder fönster, papperskorgar eller parkbänkar, så växter det genast upp en ny, alldeles gratis. Well, guys, I've got new for you: På grund av att datorstölder och vandalism är så vanligt på skolor så måste man i princip bära iväg med hela skolans IT-park, eller bränna ner skolan för att försäkringsbolaget ska punga ut med något, och då får man ändå bara en bråkdel av vad det stulna/förstörda är värt. Alla pengar det kostar att ersätta det som är stulet eller förstörs måste tas någon annanstans i från, exempelvis skolresor och studiebesök. Likaså måste föreningar som får sina fönster förstörda av folk som tycker om ljudet av krossat glas dra ner på verksamheten och höja sina medlemsavgifter, vilket gör att färre har råd att vara med.

Så lämna grejerna ifred, puckon! Och ni som VET och som KÖPER stöldgods, ibland hoppas jag att det är egna egna grejer ni får köpa tillbaka nästa gång!

Inga kommentarer: