torsdag 13 augusti 2009

Free range

Mmmm, kyckling! Helstekte en Bosgårdskyckling, stor som en mindre kalkon. Nu ligger skrovet och kokar tillsammans med en lök, morot, pepparkorn och lagerblad. I morgon blir det soppa!

Det är så enkelt att göra sin egen buljong, och jag blir så arg på mig själv de gånger som jag inte gör det! Det är verkligen bara att slänga alla ben (fläskkotlett, revben, fiskben, kyckling, lamm. kräftskal, räkskal etc) i en gryta. Det gör inget om de är gnagna, och helst ska man banka lite på dem. Sedan slänger man i lite rotfrukter och kryddor och låter det puttra i en timme, silar, kyler och ev. fryser. Ren grönsaksbuljong kan man också göra, men den blir inte så klar och fin.
(De riktiga entusiasterna fryser ner sina räk- och kräftskal och kokar buljong på dem när de nyktrat till efter skivan)

3 kommentarer:

Berander sa...

Men vem fan har TIIID?!?!

Inte jag iaf *suck*

LottaN sa...

Det tar 10 minuter i förberedelser, en timme på spisen utan passning, 12 timmar alldeles själv att svalna, 2 min att sila: 12 minuters arbetsinsats.

bjorn sa...

Tvärtemot dig (?) är de enda buljonger (soppor, såser) jag gör själv just på gamla räk- och kräftskal. Jag är nämligen så lat att jag inte orkar gräva ner dem i komposten, och det luktar ju så förbannat illa om soporna inte hämtas dagen efter.