torsdag 19 november 2009

Barn, en välsingnelse

Jag vet att man ska vara lycklig att man kan få barn, och att de faktiskt är friska. Men publertala hormonungar är fan inte roligt!
Det spelar inte roll om man har pedagogisk utbildning, miljoner sidor av informell bildning och tagit del av hundra olika teveprogram, seminarier, chatforum, expertråd och så vidare: När ungarna beter sig som om de vore Linda Blair så blir man helt vilse.
Om man har prövat att lyssna och allt man får till svar är: Vettente; Om man har gett frihet under ansvar och förtroende och det gång på gång bara missbrukats, med flit och mening och inte av olyckshändelse; Om man prövat att visa konsekvenser och straffat och barnet bara rycker på axlarna och accepterar och gör samma sak igen; Om man prövat att förklara hur man upplever det utan att anklaga hundra miljoner gånger och får ett meningslöst förlåt för 50de gången?
Den här gången är det 400 spänn som är vilse, ett antal kontaktlinser (!), en deo, en fickkniv som varit letat och längtad efter, en digitalkamera som lånats utan lov, tider som inte respekteras och "godis" som ständigt försvinner.
Jag börjar inse att Moralens väktare har en poäng: Håll dem kort som helvete; Förbjud svordomar, reglera kläder, hår och kompisar, kräv böjda nackar och respekt så har de fullt upp att revoltera mot "småsaker" och behöver inte bli halvkriminella på kuppen.
Men det är väl det faktum att jag inte varit hemma med mina barn på heltid när de var små som är felet...

3 kommentarer:

Berander sa...

Tjong.

Det är väl bara att bita ihop och hoppas på att något ändå fastnar på vägen så att de den dagen de fyller 18 och får ta lagligt ansvar för sina handlingar faktiskt sköter sig.

Jag ser med skräckblandad förtjusning fram mot den dag då jag på allvar ska börja tampas med egna hormonmonster *jisses*

Nick Wood sa...

Ok, first of all I guess that me reading the Google Translate version slightly loses something of the original, but I get the idea!
So I'm guessing that in about 12 years time I should be getting worried!
I suppose it's just like dealing with the Scouts. They're great as Beavers and Cubs, but when they hit 11 or so the hormones kick in and they become little g*ts for the next 3 - 4 years. Then they start to become normal human beings again!
Looking forward to it - I think!!

LottaN sa...

Thanks guys, you're right (in English this time for Nick's sake) I remember Victor's 12-16 with horror, and now he is human again. Most of the time. I guess it's just a question of buttoning up, secure the hatches and tie oneself to the wheel and ride the waves and try to enjoy the thrill of it.
Love