söndag 22 november 2009

Här har du ditt kylskåp

Jag har alltid gillat konceptet i Här har du ditt kylskåp - ni vet teveserien där en kändiskock och en programledare åkerhem till kändisar och lagar mat med vad som råkar finnas i deras kylskåp. Förr, när jag var ensamstående och obunden, var det lite av en sport att laga mat hemma hos kompisarna med de ingredienser som fanns till hans. Vi var ju unga och fattiga, så det var mest tonfisk, pasta och knäckebröd :-)

Det är sällan lika roligt att leka Här har du ditt kylskåp hemma hos sig själv. Det blir så .... vardag på något sätt. Men ibland kan inspirationen rinna till även en onsdagkväll när man inte orkar åka och handla och måndagsresterna får helt nya kläder, eller så får pastasåsen får en helt ny twist.

Igår bara blev vi bara två för en gångs skull: Kronprinsen är i Göteborg hela helgen på scouternas förbundsstämma och Prinsessan och Prinskorven fick åka med Morfar och Tanten till Liseberg, för att försöka armbåga sig fram till åkattraktionerna, smaka souvas och spela på chokladhjulen tillsammans med Moster, Heinz, Klanton, Lillbroschan och LaCamillan. Det var bara vi. Och inget planerat.

Det är sällan saker slumpar sig så att man samtidigt råkar ha en massa gott i kyl och frys, men denna snåla tanten gör raider i butikens utgående-datum-disk och köper på sig Jambon di Serrano för 10 spänn paketet, ekologiska korvar och andra godsaker som kan vara bra att ha någon annan dag. Och vissa saker har man ju alltid hemma, som rödvin, äkta smör och potatis. Så gårdagskvällens lilla kärleksmiddag blev: Getostgratinerad lammytterfilé, serverad på en bädd av ugnsbakade rotfrukter och lök tillsammans med färsk sparris, klädd i serranoskinka stekt i smör, smaksatt med en rödvinsreduktion med chili, vitlök och rosmarin.

Alldeles förträffligt gott, förutom att rödvinsreduktionen av någon anledning blev för salt och hade ett jävla tryck från chilin, så den kunde man inte ta så mycket av. Men man lär sig till nästa gång.

Inga kommentarer: