tisdag 3 november 2009

Matigt


Jag tror höstkylan har givit mig matnojja - jag bara äter och äter och äter, och inte så särskilt nyttigt heller alla gånger. Grårusket och skolstressen gör också att det är betydligt jobbigare att ut och springa, och inte heller så kul att planera matveckan och planera matsedeln.


Igår åt vi ugnsbakad lax med blått potatismos. Blue Congo lämpar sig ypperligt att mosa och jag tar Mat-Tina på orden när hon säger att det är inte mängden smör som gör moset, utan hur mycket man vispar: En liten knobe smör och lättmjölk i mitt mos.


Blue Congo har också den lustiga lilla egenheten att den fungerar som ett lakmus: Tillsätt något surt så ändrar den färg. Vårt mos blir fantastiskt chock-rosa av citronsaft! Med mörkgröna bladgrönsaker, den blekrosa laxen och färska tomatskivor blev det en färgexplosion på tallriken.


Idag blev det vegetariskt: Mung Dahl med kokt ägg, tunnbröd och hemkokt plommonchutney. Billigare mat är svårt att laga! Mungbönor har, liksom röda linser, den fördelen att man inte måste blötlägga dem innan. Man bör dock inte salta förrän bönorna börjat mosa till sig lite. Ungarna gillar dahl nästan lika mycket som solsoppa. Och med tunnbröd så de får äta med fingrarna blir det extra poppis.


Mung är dessutom Duoval och man kan äta sig behagligt mätt för 3 points


Mung Dahl (enkel) ca 6 port som ensamrätt, 10 som del av indisk middag


2 gula lökar, hackade

1 tsk smör

4 dl torkade mungbönor

1 tsk kumminfrön

1 msk Jalfrezi Curry (eller annan curry som du tycker bättre om)

2 tsk methi (Bockhornsklöverblad) (Eller hackad persilja, eller koriander)

vatten

salt


Fräs den hackade löken glansig i smöret. Låt kumminfröna fräsa med någon minut och tillsätt sedan curry och mungbönor. Fyll på med hett vatten precis så det täcker. Låt puttra och kolla med jämna mellanrum så att dahlen inte kokar torrt. Fyll upp med vatten så det täcker och rör om med träslev.


Bönorna börjar mosa sig efter ungefär en halvtimme. Tillsätt då salt efter smak. Rör kraftigt och låt puttra ytterligare ca 10 minuter. Späd med mer vatten ifall det verkar för torrt. När dahlen börjar fastna i botten brukar den vara klar.


Servera med bröd, ägg, kycklingfilé, svamp bahji (svamp fräst i kryddor) eller vad som helst. Kan också vara en rätt i en större indisk middag och komplettera t ex en god lammgryta.


Points per port: 2

Kostnad: Superbilligt!

Svårighetsgrad: Enkelt

Tidsåtgång: ca 45 min

2 kommentarer:

kockajäveln sa...

åh va roligt och hitta på en massa sådana saker:)

Icka sa...

Så många underbart härliga recept du bjuder på...måste bara testa när man nu ska hinna det =)