torsdag 28 januari 2010

Indisk mat lyfter sinnet

Jag gillar indiska kryddor: Värmen av chili, gyllene gurkmeja, jordig spiskummin, blommig nigella... Med jämna mellanrum måste jag kasta mig i kryddburkarna och laga till något som exploderar i munnen, en rund dahl som medlar och ris som svalkar. Ikväll blev det ägg med curry.

Curry-ägg med tomat och ärtor


8 hårdkokta ägg
1 gul lök, hackad
1/2 tsk kumminfrön
2 msk kallpressad rapsolja
1 1/2 tsk riven ingefära eller ingefärspasta (finns på burk)
2 klyftor vitlök, pressade
2 krm gurkmeja
1/2 tsk malen koriander
salt efter smak
1 tsk garam masala
4 tomater, skurna i bitar
2 dl gröna ärtor
1 grön chilifrukt, styrka efter smak. (skär fina snitt i chilifrukten och lägg i den hel, så slipper du pilla med att ta ur fröna!)

Fräs löken och kumminfröna i oljan tills löken är gyllenblank. Tillsätt vitlök, ingefära, gurkmeja, koriander, garam masala och fräs i några minuter. Om det skulle bli torrt, tillsätt en skvätt vatten så att det inte bränner. Tillsätt sedan de hackade tomaterna, salt, den snittade chilifrukten och de hårdkokta äggen och rör försiktigt. Låt puttra i några minuter. Om du tycker att det är för torrt tillsätt lite vatten. Tillsätt ärtorna och puttra vidare i ytterligare 5 minuter.

Servera med ris och dahl.

Enkel dahl

Skölj de röda linserna och låt dem bli blanka i lite olja eller ghee. Tillsätt en krossad vitlöksklyfta, ev. lite ingefära, currypulver, ev chilipulver och/eller svartpeppar och häll på så mycket vatten att det täcker linserna. Koka under lock. Kolla ofta och rör. Fyll på vatten hela tiden precis så linserna täcks. När linserna börjar bli mosiga (ca 15 min) tillsätt endast vatten sparsamt och om dahlen blir för torr och riskerar fastna i botten. Rör kraftigt för att slå sönder linserna. Snaka av med salt. Tillsätt ev. en liten klick smör precis före servering för att göra dahlen blank. Världens billigaste, nästan nyttigaste och definitivt godaste mat!

onsdag 27 januari 2010

Betygsångest

Jag sätter betyg den här veckan. Det innebär ångest, ångest och ångest. Då menar jag inte den bildliga ångesten, dvs ruelse, tvivel och nerver, utan bröstsmärtor, öronpip och spänningsvärk. VARFÖR ska jag tycka att det är så jobbigt?

Jag uppfann en ny sentens idag:

Kom ihåg: Jag sätter inte betyg på din person, inte på dina åsikter, eller ens på dina kunskaper.
Jag sätter betyg på de kunskaper du väljer att visa mig.

Egentligen borde jag starta ett företag som säljer lärarnördprylar, som stämplar, T-shirts och posters med nördiga sentenser och citat. Typ. Fast då får någon annan fixa bokföring och fakturering.

Eller milkshakebar.

OM man bara behövde undervisa och coacha hade lärarjobbet varit fantastiskt! Men jag hatar att rätta och jag fullständigt avskyr att sätta betyg!

lördag 23 januari 2010

Träsmak

Pust! Nu har jag jobbat hårt en hel dag, en hel godispåse och flera frukter. Det är attans - hade jag gjort fler sådana här dagar hade ju boken varit klar redan! Att man aldrig lär sig. Å andra sidan hade jag vägt dubbelt så mycket och inte kunnat gå. Fy vilken träsmak jag har, och nacken gör ganska ont den också!

I morgon ska jag skriva halva dagen och rätta andra halvan. Däremellan har jag bestämt mig för att ta en kort joggingtur. Det är dags att komma igång igen.

Huset är fullt med ungar - egna och andras, och jag relaxar framför teven med ett glas rött. Livet är gött ibland.

fredag 22 januari 2010

Stolt idag!

Idag kom en överaskning med posten: Scouternas nya ledarbok.


Jag har varit med och skapat den. Mitt namn står inte med på varesig omslaget, innehållsförteckningen eller omnämns i tacket, men jag har varit med och skapat den. Och jag är stolt! Den är snygg, den är innehållsrik och den är ny - Scouting för tvåtusentalet!

Som mångfaldsinspiratör inom scoutrörelsen fick jag uppdraget att "mångfaldskontrollera" texterna, vilket jag tyckte var oerhört inspirerande: Att ta på sig kritiska glasögon och granska text, kommentera och känna att din input räknas är skithäftigt.


I somras var jag på Scoutforum och inhämtade åsikter från scoutledare från alla förbunden, informerade och diskuterade. Det var oerhört inspirerande och lärorikt. Den version som vi visade då var inte nära lik den färdiga produkten, men kritik och kommentarer hjälpte till att forma den produkt som nu ligger på mitt bord, och som luktar nytt, och som nästan glänser.

Jag har varit med och skapat detta. Svensk scouthistoria. Mitt namn finns inte med, men JAG vet att mitt engagemang, mina tankar finns med i den här boken. Jag är stolt.

torsdag 21 januari 2010

Årets IT-kommun - igen...

Öppnar nya, outsourcade Skolvärlden och sätter middags-quinoan i halsen av skratt:
Längst ner till höger på sidan sex ligger en liten notis:

"Härligt Falkenberg!

Falkenberg är utnämnd till Sveriges IT-kommun 2009. Orsaken är att kommunen gett eleverna i årskurs sju tillgång till nio bärbara datorer. Priset visar att det lönar sig att satsa på skolan. Ändå är inte nio datorer särskilt mycket..."


Hahahahahaha! Någon har nog fattat fel någonstans på vägen här. Uppenbarligen är det antingen någon stressad, inhyrd journalist (Lärarnas riksförbund avskedade helt nyligen sina egna facktidningsmedarbetare för att lägga tidningsarbetet på entreprenad) som skummade igenom "allt om skolan på nätet" och med den inhyrdes engagemangsnivå läste notiserna, eller så är det helt enkelt så att en-till-en-projektet som vi får höra att det pratas om såååå mycket om i heeeeela resten av landet inte är såååååå känt som ivrarna vill få oss att tro här i kommunen....


Lite mer korrekt info om en-till-en hittar ni här. Min egen bipolära inställning redovisas här.

söndag 17 januari 2010

En gooood helg!

Ojojoj, vilken god helg!

Lördag: Bortbjudna och fick köttgryta, hemrostade nötter och hemkokta hjortron.

Söndag: Födelsedag. Den nya tonåringen ville ha nybakat bröd till frukost. (Tack för bakmaskinen!)


Yoghurtbröd med vallmofrön


3 dl naturell yoghurt
1 msk smält smör
1 tsk salt
1 tsk honung
1 1/2 tsk torrjäst
2 msk vallmofrön
2 msk torkade nässlor
8-10 dl vetemjöl (8,5 dl special till bakmaskin)


Lillebror lagade födelsedagslunch till syrran:

Toast Melba med guacamole




Ugnsstekt hel kyckling, klyftpotatis, gräddsås, ångade morötter och ärtor

och Chocolate pots.


Oh, those chocolate pots!


Vispa upp 250 g marscapone
vispa också 1 1/2 dl grädde
smält 15o gram mörk choklad


Blanda den vispade grädden med den vispade marscaponen och rör i chokladen och servera. Det är inte bara en kalori i den desserten, men ååååå så gott!


Maken bakade glutenfri tårta med drömrulltårtebotten, chokladsmörglasyr emellan lagren och en chokladglaze ovanpå: Sött av bara helsike, men ack så gott.


Nu ska vi inte äta någonting förrän i mars.

söndag 10 januari 2010

Stjärnklart

Jag önskar att jag med bilder kunnat visa hur himmeln såg ut i kväll. Molnen seglade som sockervaddsrosa tussar över en himmel som var som ett diamantetui som man ser på film, ni vet, ett sådan där som gangsterkungen rullar upp när det ska bli storaffär.

Det är bara scouter som kan få för sig att ge sig ut och åka pulka i tvärmörker. I alla fall var där ingen annan på golfbanan. Vi sprang upp och ner i backen, skrek och skrattade, vurpade och gled, bytte pulkor och snowracers tills vi var svettiga och röda om kinderna.

Precis när vi var på väg tillbaka fick vi reda på att i backen intill fanns Roverscouterna, de mellan 18 och 25, så vi stannade till och tog ett par rundor där också. I alla fall de flesta. Victor, Ida, Anton och jag åkte tillbaka till scoutgården och gjorde varm choklad, med vispgrädde och marshmallows.

Och jag som inte ville åka dit idag! Jag är glad att jag övervann motståndet och gjorde det i alla fall. Vitaminkick för själen!

lördag 9 januari 2010

Ber att få rekomendera

en alldeles underbar liten vardagsrealistisk humorserie ifrån Storbrittanien: Outnumbered. Den är till stora delar framimproviserad, vilket säkert bidrar till den härligt vardagsnära känslan. Alla som har, eller har haft barn känner igen de obekväma situationer dessa små djur kan försätta en i, och alla vet hur knivigt det blir när man försöker göra sitt bästa att vara en bra maka/make, vän, syskon och så vidare och livet lägger krokben på en med vardagsförtretligheter.

Baktankar


Som alltid efter besök hos Svägerskan har bakmaskinen kommit till heders igen. Några mornar nu har vi vaknat till doften av färskt bröd, ätit färskt bröd till smörgåslunch och mått väl av den hemtrevliga doften.

Lillprinsen fick två kokböcker i julklapp, vilket han tagit som ett tecken på att han bör laga mer mat - och baka. Och igår sa han att han ville knåda. Och bakmaskin i all ära, men det där med att knåda är liksom något speciellt. Så igår kväll satte jag inte bakmaskinen, utan nu på förmiddagen bakade vi tillsammans. Standardbröd. Lillprinsen körde 5dl vatten, 0,5 dl flytande smör och en dryg liter starkt vetemjöl och jag själv gjorde ett litet "tager"-bröd: 5 dl vatten, en skvätt fett, ett par dl överblivet råris, lite vetemjöl, lite rågsikt....


Bröden skulle ha sesamfrön på, hade Lillprinsen bestämt, men det blev lite fler frön. Fyra vackra, väldoftande limpor och en stolt prins! Nu blir det nog inte satt någon sats bakmaskinbröd i kväll heller för bröd ska ätas medan det är färskt och njutas stolt. (Mina limpor förpassas till frysen, till en annan dag)




Är det förresten någon som har några trevliga recept för bakmaskin?

måndag 4 januari 2010

Äntligen!

Så. Nu har vi bestämt oss för vilken ny dator och har beställt. Det är inte lätt att hitta lätt i teknikdjungeln, men det blir fel hur än man vrider och vänder på sig, och nästa vecka är det billigare, snabbare och bättre vad man än väljer. Så nu bestämde vi, beställde och betalade. Basta.

Maken har fortfarande inte jobb. Men det löser sig.

söndag 3 januari 2010

Fel sida

Jag undrar om datorer kan vakna på fel sida.... Eller få nyårshicka. Datorn har krånglat sedan nyårsdagen, då den helt plötsligt inte längre hade något certifikat för att låta mig logga in på vårt hemmanätverk. Den var uppkopplad men vägrade köra några program på nätet, så Spotify tystnade. Jag krånglade, fjäskade, svor och försökte på alla sätt att få brandväggen att vara mindre genomtränglig, men programvarubegränsningarna i mitt adminkonto verkade helt plötsligt ha skärpts.
Bild: A(lpha) Whale of a Good Time
Morgonen den andra januari spann datorn åter som en katt under mina smeksamma fingrar. Ända tills jag skulle ladda upp bilder till Picasa. Efter ca 10 bilder så fick datorn hicka igen, och bestämde sig för att inte prata med något nät alls. Den vägrade till och med att visa vilka nätverk som var tillgängliga och de små ikonerna i det blå fältet i botten av skärmen var helt plötsligt inte klickbara över huvud taget.

Och ja, jag startade om datorn - hundra gånger. Eller, ja, kanske bara fem eller så. Och försökte logga in med mitt adminkonto för att få styr på eländet. Men helt plötsligt fanns inte mitt adminkonto på datorn! Då gick jag och lade mig. Arg.

I dag fick jag en glad överaskning, då en inbjudan till Voddler låg i brevlådan! Naturligtvis registrerade jag konto direkt. Datorn visade sig välvillig och bråkade inte med mig, förrän jag försökte ladda ner klienten. Jag suckade. Jag hade ju glömt att jag var i mitt "vardagskonto". Så jag försökte i mitt adminkonto, för nu fanns jag helt plötsligt igen! Men inte gick det för det! Jag försökte köra Spotify från adminkontot, men den hittade ingen exe-fil, så jag avinstallerade med uninstall, och laddade ner programmet igen - men den ville inte installera det heller. Det är bara en månad sedan jag utan problem installerade det förra gången. Försökte med Voddler igen. Det verkade funka att köra installationsfilen - ända tills datorn fick för sig att den inte hade plats att lägga något program i programmappen på c-disken. Så jag suckade och kollade det lediga utrymmet. Enligt diskens egenskaper så finns det plats att lägga in Voddler tio gånger.

Suck. Nu får jag väl ta och börja jobba i morgon igen, bara för att få ordning på datorn!

lördag 2 januari 2010

Het soppa med skinka

En värmande soppa som tar tillvara på det sista av julskinkan. En mildare variant kan tillagas med mild Ajvar.
6 portioner, 4 propoints/portion

1 burk Borlottibönor KRAV (Avrunnen)
1 dl Fraiche Kalcium+
4 dl skinkspad, fett borttaget, eller köttfond.
1 dl Ajvar relish stark
6 dl vatten
100 g julskinka färdigkokt, skuren i tärningar
2 st potatisar, skurna i tärningar
1 st purjolök, skivad och sköljd
1 palsternacka, skuren i bitar

Koka grönsakerna i skinkspadet ca 15 min. Tillsätt Fraiche och Ajvar och mixa soppan slät. Tillsätt sedan bönor och skinka och låt bli varmt. Servera gärna med bröd och en klick yoghurt.

Kostnad: Medel
Svårighetsgrad: Lätt
Tidsåtgång: ca 25 minuter

Receptet är propointsberäknat med Viktväktarnas receptverktyg på nätet.

Gott nytt år!

Så. Tillbaka i Sverige, och prickarna tillbaka i texten, vilket gör skrivandet något enklare.

Oxford visade sig från sin ljuvligaste sida: Kallt, klart och täckt av rimfrost. Solen studsade från de bärnstensfärgade sandstensväggarna och Themsen och Cherwells vatten, de multi-religösa ljusdekorationerna i stadens centrum tindrade i kapp med barnens julförväntansfulla ögon och Svärmor pysslade om oss med god mat, mycket mat och mat i rättan tid.

Sedan kom vi hem och fick tid att planera nyårsfirandet. Det blev oerhört lyckat. För en gångs skull lyckades vi samlas, alla tre syskonen, under samma tak. Dessutom var Pappa och hans Dam och en av mina kollegor och hennes familj med. 17 personer åt kräftskjärtssoppa (som jag måste försöka rekonstruera eftersom alla tyckte den var så himla god), västerbottenfylld kycklingfilé med serrano-omslag, klyftpotatis, färsk sparris och sockerärtor. Svägerskan hade bakat Chokladfudgekaka, som man kunde ha mördat för. Vinerna funkade fint, fast de var valda lite på måfå och alla barnen var på gott humör ända till tolvslaget.

Nu har vi ätit oss igenom de flesta resterna, förrutom fikon, dadlar och chokladen. Jag hade en nära-döden-upplevelse i morse när jag ställde mig på vågen och upptäckte att jag gott upp nästan tre kilo. Men det får det vara värt! Men nästa vecka blir det definitivt 1. Motion, 2. Soppor, 3. Ingen mer alkohol.