onsdag 15 juli 2009

Sommarpaj


Prövade ett nytt recept idag, och maken till lättarbetad pajdeg!

2 1/2 dl vetemjöl
25 g smör
1 1/2 dl lättkesella

Smula smöret i mjölet tills inga klumpar återstår. Blanda i kesellan. Arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylskåp i en timma.

Under tiden, förbered fyllningen:

1 medelstor, finhackad gul lök fräses på medelvärme i
1 msk god kallpressad olja, raps eller oliv, när löken är gyllene och genomskinlig, tillsätt
2 hackade vitlöksklyftor. Fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt sedan
25o g färsk bladspenat, grovt hackad, och fräs till spenaten är mjuk, men inte mosig.

Skär tomaterna i
en ask cocktailtomater i halvor
Vispa
3 ägg
3 dl lättmjölk
salt och peppar i en bunke. Tillsätt
1 tsk timjan och
1 dl riven ost (10%)

Kavla ut pajdegen, nagga och förgrädda i 10 min i 200 grader.
(Jag lät den vila i formen 10 minuter i kylen igen efter jag kavlat den, vilket jag tror är bra)
Lägg i spenatblandningen, fördela de halverade tomaterna ovanpå och häll på äggstanningen.
Grädda i 200 grader i ca 30-40 minuter.

1/8 paj = 5 p, servera med god sallad

Pajdegen borde gå att anpassa till fruktpaj också.... Ska testas.... Hmmm, körsbär kanske?

1 kommentar:

Emeles sa...

Och så jävla god den var! Till och med när man avskyr både äggstanning och spenat!