torsdag 16 juli 2009

Svett i ögonen gör ont!

Det blev tippenrundan (5,6 km). 38 minuters frisk luft och aerobisk motion. Det gick inte så jättefort. Toppade nog formen förra helgen.

Tankarna svävade iväg i vanlig ordning. Fler och fler verkar hitta ut till Lövstaviken. Tänkte att det ju faktiskt finns vissa likheter mellan Falkenberg och Oxford. Vi har Lövstaviken, de har Aston's Eyot. Eyot är ett spännande ord som betyder liten ö. Aston's Eyot är ingen ö, men var det före man, precis som i Lövstaviken, bestämde sig för att fylla igen med sopor. Aston's Eyot har dock inte varit i bruk som soptipp de senaste hundra åren, utan är ett populärt rekreationsområde för hundägare (och dessvärre fullt av hundskit). Man får inte gräva där, för det finns risk för att skattletare skulle gräva upp hela området på jakt efter viktorianskt glas och gamla ljusstakar och annat skräp. Lövstaviken är väldigt mycket större. Det finns nog en del skatter under fyllnadsmassorna där också. I våras sprang jag förbi en pensionerad golvljusstake som stod, komplett med ljusstumpar....

Sedan tänkte jag att vi kanske hade motsvarigheten till University Parks, i Vallarna. Men den liknelsen föll, eftersom University Parks är lite mer ... vårdad. Det skulle väl i så fall vara gymnasiets skolgård då, med "playing fields" och så. Vallarna skulle nog istället motsvaras av Christ Church Meadows. Där finns det kossor mitt i sta'n, och parken har både fina gångstigar och å som rinner rätt igenom. Eller kanske Magdalene College park. Fast de håller ju lite mer sofistikerade hjortar, men Linderödssvin är väl en juste motsvarighet.

Det går ju dåligt att punta på Ätran, då den är lite för djup och för ström. Fast den rinner ju genom stan, precis som Themsen gör i Oxford, fast den kallas inte för Themsen, utan för Isis. Nästan mitt i centrum, rinner även Cherwell, efter att ha sakta runnit genom Botanical Gardens och Christ Church Meadows in i Themsen. Förutom dessa båda åar är Oxford genomskuren av gamla kanaler som man kan paddla eller punta på. Så det är ju inte likt alls.

Sedan har ju Oxford Turf Tavern, en fantastisk liten pub, dold djupt inne i universitetets labyrinter, som legat på samma ställe sedan medeltiden, med låg takhöjd och en mysig innegård där man kan, helt ostörd av trafikbruset, avnjuta sin scrumpy. (Guuuuuud, vad jag längtar efter en Ol' Rosie!!!). Detta skulle väl motsvaras av värdshuset Hwitan, med dess häftiga ölkällare, som inte alla vet om existerar.

Ja, varför längtar jag tillbaka!? Jag har ju allt här!! Nästan....

Inga kommentarer: