tisdag 10 februari 2009

Lite grisk...

Korsa inte en PMS-drabbad kvinnas väg om du kan undvika det, och definitivt inte med något hon kan ifrågasätta och bråka om! Jag är rädd att en av mina kollegor gjorde just det i dag. Ja, inte då i rent fysisk form, men beslut som tagits råkade av en händelse hitta sin väg till mina irriterade öron.

Min son är inte något arytmetiskt geni. Rent krasst kan vi ju säga att han klarade målen för årskurs nio med ett nödrop och tack vare mycket hårt arbete. Kronprinsen tänker rätt, men räknar fel, och kanske är det den Anderssonska dyslexi-genen som slår igenom, fast i sifferform. Trots detta har han hängt i och räknat och räknat och räknat på lektionerna, och kanske inte alltid bett om hjälp när han skulle ha behövt, och har definitivt inte överansträngt sig hemma.

Så blev han sjuk och missade en vecka. Och istället för att ge Kronprinsen en plan och lite coaching för hur han ska hinna ikapp, så väljer läraren att föreslå att han ska byta till en enklare bok. Det har han f ö redan rekomenderat flera elever i klassen. Så Kronprinsen meddelar att läraren har sagt att om man bara har G i MaA, så är det omöjligt att få G i MaB, så det är lika bra att han räknar i den lätta boken.

Nu är denna mamman gymnasielärare, elevhandledare och har suttit i många samtal med elever på studieförberedande program och VET att MaB ÄR svårt, men inte på något sätt omöjlig, särskilt inte med engagerade lärare, stöd från resurs och arbetsvilja. Så denna mamman tyckte att sonen skulle överväga detta beslut, eftersom att det må vara svårt att få ett godkänt betyg i MaB om man inte är duktig på att räkna, men inte omöjligt, OM man jobbar lite extra och har bakgrundskunskaperna. Som man nog inte får i en enklare bok. Sedan meddelade jag sonen att till syvende och sist är det hans beslut, men att han måste veta konsekvenserna av detta.

Sedan gick jag och fnulade och grunnade hela dagen. Efter att ha konfererat med en matte-kollega, som bekräftade att den enklare boken saknade många moment som behövs för att klara B-kursen och att om man bara räknar i den enklare boken krävs det ytterligare lektioner, genomgångar och material för att ha rätt verktygslåda med sig till MaB, så blev jag plötsligt ganska ilsk: Om jag inte hade frågat Kronprinsen, av en händelse, just idag, så hade jag inte fått reda på förändringen innan den var ett faktum och kanske irreversibel! Om inte jag, som faktiskt finns i samma byggnad, på ett e-mejls avstånd och ibland faktiskt stöter ihop med läraren, får reda på förändringar i studiegången som kan leda till konsekvenser för min OMYNDIGE son inom en ganska snar framtid, har då någon av de andra föräldrarna fått reda på det? Finns det någon PLAN för hur dessa elever ska kunna uppnå ett G under sin studietid, eller räknar man kallt att de kommer att gå ut med ett IG i betyget? Vet ELEVERNA vad detta kan komma att innebära? Vill man bli logoped, socialarbetare, arbetsterapeut, sjuksköterska, sjukgymnast, och flera typer av lärare krävs MaB. För andra typer av lärare krävs både C och D, likaså om man ska bli ekonom eller arkitekt. Därför är MaB obligatoriskt för samhällsvetenskaplig linje, och på naturvetenskaplig och teknisk linje läser man ännu fler steg.

Även estetlinjen, som Kronprinsen går, räknas som studieförberedande och har MaB som obligatoriskt ämne. För det är ju faktiskt så att alla som går på estetisk linje inte går där för att de är tillräckligt talangfulla för att, eller ens vill, bli artister, utan har valt estetisk linje för att gå en bra, studieförberedande linje, och ha kul i väntan på att man ska bestämma sig vad man vill göra när man blir stor! Alltså har man i princip diskvalificerat eleverna från ovan nämnda utbildningar, utan att informera dem, och utan att informera deras föräldrar! Inkompetens!

Ett samtal till en av Kronprinsens klasskamrater bekräftade detta. Handledaren hade, förmodligen själv fullständigt ovetande om konsekvenserna av bokbytet, bara informerat att deras son nu använde en lättare bok i matematik. Föräldrarna hade litat på att skolan var kompetent nog att se till att sonen fick den kompetens han behöver för att läsa vidare. För det är ju faktiskt skolans personal som är experterna. Ha!

Kronprinsen är upplyst, argt mail är skickat till handledare och mattelärare och jädrar vad här ska bråkas!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hejja Lotta! Illa av läraren.. väldigt illa. Matte B är inte alls svårt. Ifall JAG klarade det - på egen hand utan någon lärare. Ja då borde vem som helst klara det MED en lärarens hjälp.. dvs ifall läraren vill hjälpa en och se till så att man klarar av kursen!