Att kunskap ger makt är en gammal sanning. Det är inte alltid de bäst utbildade som lyckas bäst i livet är också en sanning, men något jag kunnat konstatera är att bland de personer som kämpar med att bli av med sin övervikt hos Viktväktarna där jag går, är det väldigt många som inte kan laga mat.
Viktväktarnas koncept är att inte vara en diet, utan en livsstilskurs: Du kan äta allt, bara inte alltid eller hur mycket som helst. Varje vecka byts invägningsavgifter mot veckomaterial med förträffliga recept, utan avancerade ingredienser och utan krångliga metoder eller redskap. Ofta hör man kommentarerna runt sig att: "Oh, vad gott det ser ut! Men så många grejer!" eller "Vad är det för något? Aldrig hört talas om! Kan man köpa det här i Falkenberg?" Många är där för en quick fix, det ska gå så snabbt och enkelt som möjligt och konsulenten talar många gånger i motvind när hon repeterar att "det tog tid att lägga på sig, det måste få ta tid att få av sig det också".
Färdigmat i all ära, för visst är den smidig! Om än dyr och full med tillsatser. Men när slutade vi att laga riktig mat? Och är det växande överviktsproblemet kanske helt enkelt ett resultat av vår bristande kunskap om hur vi ska laga maten från grunden.
Vi hade 90 minuters hemkunskap i skolan. Jag vet att det redan då, i början av 80-talet, talades om att det var för lite, och för sent, att ha hemkök i åk 8. Det har inte blivit bättre, trots grundskolans kursplaner. Kost och konsumentkunskapen före högstadiet inskränker sig ofta till att man bakar muffins tillsammans med fröken till föräldramötet, eller möblerar ett drömrum. Skolmaten lagas i allt högre utsträckning i centralkök och av halvfabrikat "för att spara pengar", och kvaliteten sjunker naturligtvis i takt med att matoset uteblir och den kunniga mattanten som själv knåpat i hop soppan har reducerats till ett biträde som häller ut kantiner med färdigmat i varmhållningsdisken. Åttitalsungarna, som lärde sig att baka scones, laga pulvermos och falukorv på hemkunskapen, har blivit föräldrar och lagar McDonalds och färdig-pizza till sina telingar som snart inte känner igen en morot om den inte är tumlad och mini och förpackad i portionspåse.
Det är inte svårt att laga god och nyttig mat. Det är billigt att laga mat från grunden och köpa bra ingredienser. Om man har kunskapen om vad som är i säsong, hur råvaran ska lukta, kännas och smaka. Men det krävs kunskap och lite mod. Och det finns det dåligt med hos många ungdomar och vuxna.
Vilka är det som vågar och vill? Jo, barn! Och de äter det de lagar! Ge en åttaåring en hög med rotfrukter, en skalare och en kniv, en hög med kryddor och en gryta, och det hackas och skalas och lagas och kryddas och äts. Odla på det! Laga mat tillsammans, hemma och i skolan, lär er att recept är till för att ändras och kök är till för att vara kladdiga, lukta matos och ätas i. Kan vi lära nästa generation att laga mat som våra far och morföräldrar lagade den, så får vi nog bukt med ett stort folkhälsoproblem också!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar