söndag 5 april 2009

Pömsig

En ganska bra dag faktiskt... Solen stänkte och fåglarna kvittrade, och överallt hördes barnskratt och ljudet av studsmattor och cykeldäck.

Kronprinsen har börjat flytta in i sitt nya rum. Det är långt i från färdigt, men inget är kladdigt. Maken satte upp konsollerna idag och hyllorna blir häftigt asymetriska och härligt röda mot nougatväggen.

Lyckades modifiera ett recept ur minnet till tacksamt pointsvärde. The Covent Garden Soup Book innehåller många mumsiga soppor, men de flesta är mindre mumsigt pointsvärde på. Mycket grädde och sådant, så även i Roasted parsnip and parmasan soup. Men jag gjorde min egen variant.

Rostade palsternackor och parmesan-soppa (8 portioner)

5 palsternackor (ganska stora), skärs i bitar och rostas i ugnen på ca 225 graders värme i
5 tsk olivolja tillsammans med
0,5 dl nyriven, ekologisk parmesan i ca 30 minuter eller tills de blir lite knäckiga och luktar underbart.
2 lökar hackas och fräses i
1 tsk olivolja tillsammans med
2 medelstora potatisar i tärningar och en ordentlig nypa
nymalen svartpeppar.
Tillsätt palsternackorna,
2 grönsaksbuljongtärningar
och så mycket vatten att det täcker grönsakerna. Koka i drygt 10 minuter. Mixa slätt (eller mosa), späd med
3 dl mellanmjölk och
mer vatten, till lagom konsistens (ska vara ganska så tjock) smaka av med
svartpeppar och salt (palsternackor är väldigt söta)

Vid serveringen, strö lite hackad rökt skinka och finhackad, färsk basilika i soppan, och ät ett gott lantbröd med äkta smör till.

(soppan 2 points/portion, skinkhack knappt ett halvt)

Kanske skulle man haft med ett lagerblad.

Sedan var jag och Maken ute och sprang en mil längst Ätran och på skogstigar längst gamla järnvägen ut till Slätten och tillbaka. Skönt!

Dagens middag: En kvarts kyckling med jasminris, vackert gult av gurkmeja, ångad blomkål och morötter. Orkade inte göra svampsåsen jag tänkt, men det blev massor av god sky av de långsamt ugnsstekta gårdskycklingarna, som de såsberoende hällde på. Inte jag.

Inga kommentarer: