Det blev laxburgare. Ytterligare ett nyprovat recept. Eller, jag kan ju aldrig följa några recept, så följande är en ... justering av Laxburgarna från Årstiderna Kokboken.
Ca 10 cm purjolök, av en dryg enkronas tjocklek finhackas och fräses i
1 tsk kallpressad rapsolja tillsammans med
1/2 finhackad röd paprika. Detta låter man sedan svalna.
400 g tinad, frusen Alaska pollock (billigast på ICA, tina i god tid så så mycket vätska som möjligt rinner av) och
125 g lax (portionsbit) skäres i kuber och lägges i matberedarens knivskål. Lägg också i purjo och paprikan,
1 tsk salt och
1 nypa chilipulver
Kör ihop till en smet. (Det går ganska fort)
Jag använde en sådan där mojäng som man steker ägg i för att forma burgarna. Som ni ser blev det 5 burgare av hyfsad storlek, jämna och fina i formen. Stek på medelhög värme, och låt dem vara ifred i pannan någon minut innan du försiktigt lossar dem (om du inte kör non-stick). Använd en bred stekspade och vänd försiktigt; burgarna har en tendens att falla isär.
Varje burgare kostar knappt 2 points
Jag gjorde även en variant av den föreslagna salladen och dressingen:
Halv-tabouleh
Ett par rejäla nävar slätbladig persilja finhackas tillsammans med
några toppskott och blad av färsk mynta (går att använda torkad också, isf 1 tsk) och blandas med
1/2 tsk salt och
2 msk färskpressad citronsaft. =0 points
Dressing:
1 dl mild naturell yoghurt
1 msk finhackad persilja
saften från en halv lime
1 tsk sambal oelek
salt
en nypa svartpeppar =0,5 points för hela satsen
Servera med sallad och bröd. Jag valde ett grovt rostbröd som kostade 1,5 point per skiva.
Kostnad: Billigt
Tid: ca 60 min.
Svårighetsgrad: Liiite meckigt. Men inte jättekrångligt. Kommer att gå som hejsan nästa gång.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar