torsdag 26 november 2009
Explorer Belt
Äntligen en soppa!
onsdag 25 november 2009
Google Wave
Om det är något att ha får tiden utvisa... Just nu känns det lite komplicerat att ha både Google-mail och Google-Wave. Men jag ska försöka köra alla nya konversationer i Wave för att se om det funkar även med non-wavare tills fler får Wave.
Nu är det en Voddler-inbjudan jag saknar. Brorsan har jagat en i veckor, men det är inte så lätt tydligen, fast man är Bredbandsbolagskund.
tisdag 24 november 2009
Gott!
Mycket mumsigt.
Receptet i princip: Hacka tomater och basilika, blanda med fraische och pepparrot. Häll över laxfilé, in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. Eftersom jag följde receptet den här gången och man inte får återge det, så gör jag inte det...
måndag 23 november 2009
Nytändning?
Det blev barnfavoriter till middag: Köttbullar och potatismos, med färsk sparris och rivna morötter. Blev lite läskigt när det knatade iväg upp i 10 poäng fast jag inte åt så mycket! Fast å andra sidan har jag ju plötsligt 29 dagspoints. Och 35 extra att göra av med i veckan!
Nä, nu ska jag gå ut med hund.
söndag 22 november 2009
Här har du ditt kylskåp
lördag 21 november 2009
Slördag
Hallands Nyheter hade reportage om en alldeles bedårande blogg i dag: http://bullenlena.blogspot.com/
Kolla den! Trouble blev lätt avundsjuk och tyckte att hans profil på www.jogg.se var lite futtig i jämförelse, så jag hjälpte honom att skriva en liten kommentar till Lena. Det är tur att det är långt till Hunnestad, för Trouble tyckte nog att Lenas skämtrosa minsann inte var något att skämmas över!
I övrigt har Hunden och jag haft det sedvanliga slagsmålet om kammen. Egentligen är det ju bara på låtsas, eftersom han faktiskt tycker att det är rätt skönt att bli ompysslad. Men det har blivit lite av en lek att man försvinner i väg från borstplatsen och blir mutad tillbaka med en godis, och att man lite halvhjärtat nafsar efter kammen när man blir lite luggad. Mattes rygg ska värka och det ska finnas massor av tovor kvar att reda ut till nästa gång - så man får mer godis!
torsdag 19 november 2009
Barn, en välsingnelse
Det spelar inte roll om man har pedagogisk utbildning, miljoner sidor av informell bildning och tagit del av hundra olika teveprogram, seminarier, chatforum, expertråd och så vidare: När ungarna beter sig som om de vore Linda Blair så blir man helt vilse.
Om man har prövat att lyssna och allt man får till svar är: Vettente; Om man har gett frihet under ansvar och förtroende och det gång på gång bara missbrukats, med flit och mening och inte av olyckshändelse; Om man prövat att visa konsekvenser och straffat och barnet bara rycker på axlarna och accepterar och gör samma sak igen; Om man prövat att förklara hur man upplever det utan att anklaga hundra miljoner gånger och får ett meningslöst förlåt för 50de gången?
Den här gången är det 400 spänn som är vilse, ett antal kontaktlinser (!), en deo, en fickkniv som varit letat och längtad efter, en digitalkamera som lånats utan lov, tider som inte respekteras och "godis" som ständigt försvinner.
Jag börjar inse att Moralens väktare har en poäng: Håll dem kort som helvete; Förbjud svordomar, reglera kläder, hår och kompisar, kräv böjda nackar och respekt så har de fullt upp att revoltera mot "småsaker" och behöver inte bli halvkriminella på kuppen.
Men det är väl det faktum att jag inte varit hemma med mina barn på heltid när de var små som är felet...
onsdag 18 november 2009
Fläsklägg i glöggen
Jag kokte fläsklägg till morgondagens ärtkok. En ekologisk grisskank som i all enkelhet koktes med kryddpeppar och lagerblad. Det luktar jul i hela huset.
Tydligen lyckades jag sprätta lite svinben i muggen som stod på bänken jämte burken som jag lade de färdigskurna fläsktärningarna i, för i botten av koppen låg en liten illröd bindvävsbit och på ytan dansade en fett droppe.
Oh well, det kunde varit värre...
Saknar min bästis
Brist på energi är inte en bristvara. Större delen av personalen känns krokig, ingen orkar riktigt och till och med humorn håller på att sippra iväg genom sprickorna i grunden. Platsbanken är välbesökt. Det som håller oss alla uppe är våra goa elever, som även om vi är skitsura på deras bristande ambitioner och chockade över deras kunskaper ibland, är sådana fantastiska människor!
Det finns vissa energitjuvar dock. De elever som vill minst tar mest energi. Och det tristaste är att de ju faktiskt inte ens bryr sig om att jag bryr mig. Så jag försöker sluta med det. Sedan finns det ju andra energitjuvar. En sådan dök upp i cyberrymden, spred en lätt odör och försvann raskt, men stal med sig flera dagars energi: Vad menade den? Varför? Kontakten, som för flera år sedan förpassats utanför min sfär, helt enkelt för att jag var trött på att alltid känna mig i underläge, alltid vara den som fick anpassa mig, alltid ha fel, fick hela min måndag, tisdag och onsdag att knaka. Motvilligt, men utan att kunna stoppa mig själv, kollade jag upp och hamnade på en blogg. Vars stats visade minst dubbelt så många besökare om dagen än vad jag har. Vilket gjorde mig barnsligt avis och den lilla, rädda tösen i mitt bröst reagerade urlöjligt, nästan med ilsketårar: En jävla heminredningsblogg!
Men. Jag tar Mia Törnbloms råd och tränar på att förlåta dem som tagit min energi. Jag önskar er ett gott liv. Utan mig.
tisdag 17 november 2009
Mörkret sänker sig
Mötet blev inställt och jag såg i stället till att avsluta en del förberedelser för morgondagen. Klockan tjugo över fyra tittade jag ut. Det var becksvart! Helt enormt! Dessutom hade det börjat regna. När jag knatade hem tänkte jag blåsa av detta stolletyg: Ut och springa i beckmörker, blöta och höstvind! Aldri på ti'n!
Den med de vita vingarna och utan horn vann. Jag satte på mig dubbla motionskläder och Maken och jag gav oss ut. Det regnade inte längre. Det blåste inte heller så mycket. Men det var mörkt. Vi joggade ner till det välfrekventerade elljusspåret i parken och bestämde att vi skulle springa ett snabbt varv. Snabbt för mig, alltså. För Maken var det väl egentligen joggingtakt, men efter de två kilometrarna pep mina luftrör som fabriksvisslor och benen kändes lite ostadiga, men Coachen sa "fortsätt jogga" och jag joggade hela vägen hem också. Ganska nöjd med att ha sprungit om en hel hög i spåret.
Sedan åt vi spaghetti och köttfärssås. Tiden på det snabba varvet var 5.25 per km. Snabbare än jag sprungit på mycket länge. Känns bra! Nästan löpning!
söndag 15 november 2009
Job well done
Jag fick tillfälle att lära mig lite repkonster som tagling och splitsar och tillfälle att diskutera scouting med härliga människor. Tack, alla ni som bidrog till att göra helgen till en succé!
Så, nu kan jag koncentrera mig på att oroa mig för något annat.
onsdag 11 november 2009
Granddad has farted!
Så la Maken på. Och fortsatte att titta på sporten. "And", sa jag uppfodrande. Han tittade allvarligt på mig och sänkte tvn igen och sa, nästan högtidligt:
"Granddad has farted."
Jag tittade på honom. Han såg tillbaka. Sedan insåg han vad han faktiskt sagt, och hur absurt det lät, ur sitt sammanhang, och vi bröt ihop av skratt.
Svärfar har varit ganska ordentligt sjuk under hösten, och genomgick för en vecka sedan ytterligare en operation, vars syfte var att koppla ihop rörsystemet igen. Possitiv som gubben är, var hans tanke att han nog skulle få komma hem efter ett par dagar. Men ett par dagar gick och några till. Men nu har alltså den efterlängtade första fjärten gjort sig påmind. Snart hoppas vi få rapport om mer konkreta bevis på att avloppssystemet fungerar!
Paj utan paj, typ.
måndag 9 november 2009
Hur man än vänder sig har man ändan bak..
Jag hade läkartid idag. Sedan jag skrev brevet till mottagningen om vilket stressmoment det är att bara skaffa sig ett nytt läkarintyg har tre olika sjuksköterskor ringt, varav en på en lördag och bekymrat sig. De tyckte absolut att jag måste träffa doktorn, så jag gick dit. Och fick vänta 45 minuter på den sönderstressade läkaren. Under väntetiden fick jag nästan en ordentlig ångestattack och hann jobba upp mig ganska rejält, så jag hade gråten i rösten och alla nerver utanpå när jag träffade doktorn och berättade att det stadigt blivit sämre de senaste veckorna och att jag mådde ganska dåligt. Vi enades om att jag inte var deprimerad och inte behövde medicin, utan bara stressad och därför hade depressiva symptom. Sedan skrev hon ut exakt samma intyg som förra gången: Neutralt stämningsläge, god ementionell och social kontakt. Ordination: Vila och samtal. Inte något om att symptomen förvärrats. Det kändes lite som att jag suttit och varit ledsen förgäves.
Sedan gick jag till VV och var övertygad om att jag faktiskt skulle behöva betala, så som jag svullat i mig de senaste veckorna. Men jag hade exakt samma vikt som för tre veckor sedan=precis för mycket för att de blommiga byxorna ska sitta bekvämt. Bestämde mig för att DENNA veckan ska jag faktiskt "tänka på poängen". Sedan gick jag hem och åt grillad lammkotlett, lätt potatisgratäng, ugnsbakade rotfrukter och sockerärtor.
I morgon är det nya tag. Det är bara så jäääääla svårt att vara pigg och glad på jobbet hela tiden.
God avslutning på veckan
Utmanarscouterna tog sig an uppgiften med energi och entusiasm, och 62 minuter senare serverades jag en förrätt i Cordon Blue-klass: smörstekt, färsk sparris, champinjon och feta.
Sedan tog det ju ett tag att diska tre sotiga stormkök och plocka ihop alltihop, men alla var nöjda, mätta och glada!
söndag 8 november 2009
Borde vara ganska nöjd
Sedan kom jag hem och lagade en middag som blev himla god. Fast inte så färggrann... Jag hittade en benfri kotlettbit i frysen härrom dagen som jag bestämde mig för att späcka med svarta oliver, vitlök och soltorkade tomater och binda upp enligt konstens alla regler. Sedan den fräst i lite baconfett fick den sedan puttra på i ugnen tillsammans med blandade smålökar, champinjoner, lite vatten, gröna linser och potatis. Efter en timme hällde jag av vattnet och köttsafterna och gjorde sås genom att tillsätta Worcester-sås och lite pesto, och lite fuskredning. Det blev himla gött!
Nu ska jag iväg och ha Matutmaning med Kapaukerna. Enligt kalenderna kommer fem. Ska handla lite ingredienser på vägen och se vad de kan komma på på Trangia, Murrikka och i reflektorugn. Återkommer med bildreportage, om det inte hinner bli för jävla mörkt.
lördag 7 november 2009
Uuuäärk!
torsdag 5 november 2009
Utvecklingssamtal
Som handledare söker jag inför varje utvecklingssamtal information hos mina kollegor om hur mina elevers utveckling ser ut. Underlaget ser otroligt olika ut. Allt från en lista med olika antal +, Excell-dokument med redovisning av elevernas provresultat, små personliga anteckningar om elevernas intresse, närvaro och flit, men väldigt sällan vad eleven bör göra för att utvecklas vidare. Vissa elever får omdömen från flera lärare, mycket sällan i alla ämnen; andra får inga omdömen alls.
Själv försöker jag bemöda mig med att skriva några rader om vad vi gjort i kursen sedan det senaste samtalet, några rader om varje elevs resultat och om det är tillräckligt långt in i kursen också vilken betygsprognos jag har, och vad eleven bör göra för att nå vidare. Jag skriver även noteringar om det jag inte är nöjd med: Motivation, närvaro, arbetsinsats. Jag försöker att framföra kritiken på ett konstruktivt sätt, men utan att dalta. Det tar tid, men jag har funnit att betygssättningen blir oerhört mycket lättare när kursen väl är slut. En klass tar kanske 2 till 2 1/2 timma. Mina kollegor tycker det är idioti att lägga så mycket tid på ömdömen, och jag kan hålla med. Jag undervisar 4 klasser och jobbar 75%. När jag börjar jobba 100% så ska jag ha 6 klasser. Det blir 12-18 timmar, två gånger om året. Förutom att det blir lättare att sätta betyg hoppas jag att varje elev, och elevens föräldrar känner att läraren har sett dem och är ett stöd.
Mina kollegor säger att jag måste sänka mina ambitioner för att rädda mig själv. Jag känner att jag gör det jag tycker är rätt, men håller med om att tiden inte riktigt räcker till.
På kommunens grundskolor har man ett program som heter Unikum, som tillåter lärare, föräldrar och elever att ha insyn i och tillgång till elevens IUP. Jag tycker att det verkar vara ett fantastiskt instrument. Men det tar tid för läraren att fylla i målsättningar och måluppfyllelse för alla ämnen och alla elever. Meningen är att systemet ska fyllas i fortlöpande, men det blir än så länge bara två gånger om året, precis innan utvecklingssamtalet. Men det blir verkligen ett bra samtal! Som förälder vet jag redan i förväg allt om mitt barns resultat, jag kan ställa rätt frågor, och vi kan ha en konstruktiv diskussion kring mitt barns kunskapsinhämtning. Jag hoppas att vi får ett liknande system för gymnasiet! Snart!
Sol i soppan i alla fall...
onsdag 4 november 2009
Civilkurage är bra!
Bild från Filkr med creative commons licens
En IT-pedagog anställdes för att hjälpa lärare och elever att använda datorn på nya roliga sätt och som hade många idéer för hur datorerna skulle kunna utnyttjas till mer än skrivmaskiner, olovliga spelmaskiner och spontana pussel-projekt, men han fick dåligt gehör: PIM-kursandet som skulle höja personalens kompetens sopades under en soffa och skulle skötas på fritiden, tiden som IT-pedagogen skulle tillbringa med att stödja personal och elever gick åt till att inventera och klistra nummerlappar, som eleverna genast pillade bort, på datorer och skrivare, pilla tillbaka bortpillade tangenter och skriva rapporter om stölder och skadegörelse. Skolledningen var nöjd med att kunna säga att man hade datorer åt alla elever. Lärarna orkade inte bygga snygga powerpoints på fritiden, hur tidsbesparande det än är i långa loppet och hade fullt sjå med att lära sig att fylla i närvaron korrekt på nätet. Utrustning som beställdes fastnade i förråd, i brist på kompetent personal att skruva upp projektorer och dra ledningar....
Till slut kom brytet: Eleverna, som på vissa program förväntas söka sin egen, dagsaktuell information, skriva både skönlitterärt och vetenskapligt, skicka sina arbeten digitalt, via Urkund, för bedömning tilllärarna, som i vissa fall lärt sig att rätta och kommentera digitalt för att spara på utskrifterna, började knorra högljutt. Några krävde svar från sina lärare, som skickade vidare till skolledare, som hjälplöst ryckte på axlarna och pratade om ekonomiskt läge och om i framtiden. Eleverna, som vissa var vana från högstadiet vid att ha en egen Mac till sitt förfogande, skrev insändare, som inte framställde skolan som något konkurrenskraftigt alternativ. Två modiga tjejer gick till lokalblaskan, som kontaktade skolledningen med jobbiga frågor. Skolledningen bollade över till IT-pedagogen, som med händerna bakbundna nickade bollen tillbaka till skolledningen som svettades. Kanske kände politikerna lukten av panik, för rätt som det var kom ett löfte om två, nya, fina, miljoner i investeringsbidrag för att öka datortillgången!
NU gäller det att inte ta några kortsiktiga och förhastade beslut! Självklart måste den akuta datorkrisen lösas på något vi, men huvuddelen av pengarna måste satsas på ett långsikt sätt. IT-pedagogen får försöka damma av sin entusiasm och sina gamla önskedrömmar och skolledningen får gaska upp sig och sticka politikerna lite med vassa nålar så de förstår att skolan behöver mer än glada tillrop och kritik: Vi behöver resurser också! Ge oss åtminstone lika mycket pengar per elev som ni skickar över till de privata alternativen! Sluta ta pengar från vår budget för de elever som väljer andra skolor, för det hjälper oss definitivt inte att skapa en konkurrenskraftig skola, den bästa i Sverige, eller ens en skola för framtiden!
Grattis Anna och Fanny, Annie och alla ni andra som fört fram er befogade kritik till media och politiker, som engagerat er för andras skull och för er egen, och som visat övriga elever att civilkurage, och att säga ifrån verkligen lönar sig!
Kålexperiment
tisdag 3 november 2009
Matigt
söndag 1 november 2009
Dagen efter
Sova varmt är svårare. Genom åren har jag dock lärt mig att lager på lager är det som räknas här också. Det får inte vara för mycket kläder, och om man bara är varm om axlar och framför allt fötterna, så fryser man inte så mycket. Man måste kunna röra sig i sovsäcken!
Jag är som sagt den sämst utrustade scoutledaren. Jag äger en massa tält, ja, men mina sovattiraljer är inget att hurra för. Tills Svärmor sponsrade med ett liggunderlag för oss över 40 (Thermarest Trail Pro, 4 cm, självuppblåsande, dyrt) ägde jag samma liggunderlag som för 25 år sedan: Ett fiberplast-liggunderlag, som en gång var ganska mjukt minns jag, komplett med yxhugg, mitt förra efternamn i spritpenna och en del brännmärken från olika tillfällen. Min mor och far uppgraderade vår sovsäcksstatus för ca 10 år sedan med ett par billiga säckar som klarar +-0. Kanske. Så när jag skulle sova ute i november för första gången på läääänge så valde jag att ta min gamla sovsäck (som skulle klara +10 en gång på 80-talet) och min 10 år gamla sovsäck, samt mitt ganska nya innerlakan från Haglöfs, mitt liggunderlag från 80-talet, samt Thermarestet. Jag sov som en gudinna jämte Marie som också sov som den gudinna hon är i sin supersäck som skulle klara Arktis, innerlakan, vind-, snö- och regn-tätt överdrag med hällor för att fästa i stormtältet, ifall man måste sova upprätt....
Hunden, som varit lös hela natten och sovit i mina knäveck, blev själaglad när vi vaknade, klev över och göttade ner sig mellan oss på våra Thermarest, sträckte ut sig i hela sin längd och slickade oss i tur och ordning (Marie först). Vi busade runt och gosade en stund innan det var dags att kravla sig ur sovsäckarna och tända elden igen.
Jag fixade frukost: Äggröra, bacon, champinjoner (och höstens två sista kantareller som jag hittade på promenaden igår) och en fantastisk tomatrelish som en kollega till mig gjort av egna tomater, chilifrukter och vitlök. Och kaffe.
Sedan gick vi ner till huset en sväng och såg efter om ungarna hade kommit igång med städningen. De hade i alla fall fått i sig lite frukost. Utanför gick den lilla svarta sommarkatten fortfarande och strök och jamade. Vi tyckte alla fruktansvärt synd om den när vi packade ihop och åkte därifrån, men vad kan man göra: Ingen av oss kunde ta hand om den och det enda katthemmet i kommunen har stängt.
På vägen hem började Prinsessan att planera sin födelsedagsfest. I torpet. Fast jag tror inte att jag vill sova i vindskydd i januari... Fast å andra sidan: Med två 10 år gamla säckar, tre liggunderlag, raggsockor och innerpåsen så kanske det går bra det också?